aparat foto asezat pe masa

Termenul de “compoziție” nu se aplica doar în formele de artă vizuală, ci el se întâlnește și în muzică, dans, literatură, în cele din urmă, în oricare formă de artă. În general, “compoziția” poate fi înțeleasă prin 2 sensuri distincte.

În primul rând, compoziția se referă la plasarea obiectelor și elementelor în cadrul unei lucrări. În acest fel, ea devine un aspect esențial al artei de calitate. Artiștii trebuie să aibe în vedere detaliile atunci când vine vorba de compunerea lucrării. Prea puține elemente împiedică interpretarea corectă a mesajului și distruge echilibrul lucrării, în timp ce prea multe distrag atenția și provoacă confuzie.

Pe de altă parte, termenul de compoziție poate fi folosit pentru a descrie lucrarea în sine, nu doar elemente ale acesteia. Aici ne putem referi la muzică, artiștii fiind numiți “compozitori”.

Ce înseamnă compoziția în fotografie?

Compunerea unei fotografii reprezintă modalitatea de a ghida atenția privitorului către cele mai importante elemente ale lucrării. O compoziție bună poate crea o operă de artă din cele mai simple obiecte. Greșelile de compoziție nu se pot corecta în faza de prelucrare a fotografiei ca orice simplă ajustare de expunere, spre exemplu. Pe de altă parte, decuparea poate fi de folos în anumite cazuri doar dacă eliminarea acelor porțiuni din imagine reprezintă cea mai bună soluție. De aceea, înainte de a apăsa butonul camerei, trebuie gândit foarte bine asupra compoziției fiindcă numai în acest fel de asigurăm că trimitem eficient mesajul dorit.

Scopul compoziției

Multe opinii ar spune că scopul unei bune compoziții este încântarea privirii. Dar o astfel de supoziție este puțin artificială. Nu toate operele de artă sunt menite să fie plăcute sau frumoase. Unii artiști încearcă metode neobișnuite tocmai pentru a infuza mesajului un impact mai mare, mergând pe “mâna” neprevăzutului sau a șocului. Aici putem exemplifica fotografia de razboi, prin care artistul urmărește să transmită privitorului cât de îngrozitor și destructiv este războiul. În concluzie, scopul unei compoziții bune este acela de a ajuta fotograful să transmită mesajul corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *